Hvad er en VPS (Virtual Private Server)?

På trods af det faktum, at Virtual Private Server eller VPS ikke er nye begreber, så er de dog alligevel relative – og for nogle fortsatte ukendte – i den danske hostingbranche. Desværre er de danske webmastere placeret i en sådan situation, at der findes et hav af danske hostingløsninger, hvorfor det kan være svært, at finde frem til den mest optimale løsning, der både lever op til dine forskellige betingelser og krav. Det ender oftest med, at udvælgelsen bliver baseret på prisen, men det er dog et udvælgeseskriterium  der ganske enkelt ikke kan stå alene, men derimod skal bakkes op af diverse andre informationer såsom, specifikationer, muligheder for valg af forskellige operativsystemer, installation af applikationer, kontinuerlig opdatering af serveren eller ej, og mange andre. Sagt med andre ord, så vælg aldrig din VPS (eller anden hostingydelse for den sags skyld) udelukende ud fra prisen.

Men kan jeg ikke bare nøjes med et webhotel (shared hosting)?
Jo, det kan du teknisk set godt, men så skal du også være indstillet på, at specifikations- og ydelsesmæssigt kommer hverken selve serveren eller din hjemmeside til at befinde sig i samme klasse – du får hvad du betaler for. Det er bestemt ikke vanskeligt at finde et webhotel, der koster 10 kr. eller derunder pr. måned, men hvis du vælger en sådan løsning, så får du naturligvis heller ikke mere kraft end hvad du betaler for. Derudover er der i et sådant tilfælde også tale om en shared hosting-løsning, der betyder at flere forskellige hjemmesider (hos danske udbydere er det typisk mellem 100 og 1000) deler præcis samme server. Løsningen er både enkel og billig, men den er hverken kraftfulde eller funktionsfyldt – eksempelvis har du ikke fri mulighed for valg af applikationer, operativsystemer og lignende.

Fordelen ved at vælge en shared hosting-løsning (kaldes blot et webhotel som https://www.unoeuro.com/products-webhotel.php) er, at webhoteller befinder sig i den billige ende af prisskalaen og den er ligeledes også yderst nem at administrere, da der i stort set alle tilfælde medfølger et brugervenligt administrationspanel. Slutteligt, er det også din hostingudbyder, der tager sig af alt det andet for dig, hvilket blandt andet inkluderer opdatering er serversoftware, administration af den installerede serverdistribution, og de varetager naturligvis også alt hvad der har med hardware at gøre, men det betyder også, at du ingen indflydelse har mængden af hardware.

Dog er der også en række ulemper ved det billige alternativ. Eksempelvis er der ikke mulighed for, at få adgang til de indre funktioner på serveren, hvilket betyder, at der ikke er nogen mulighed for at installere eller opgradere software såsom, PHP, MySQL, Perl og lignende. Ydermere, er du også nødt til at dele serverens ressourcer med de andre brugere, hvilket naturligvis har den indflydelse på dit website, at det kan gå hen og blive langsomt, hvis der er en anden bruger på serveren, der optager rigtig mange af de tilgængelig ressourcer. Hvis du mener, at du kan leve med disse ulemper, så er det ikke sikkert du har brug for en Virtual Private Server eller måske endda en dedikeret server-løsning, men det anbefales dog alligevel, at du ikke slår for hårdt ned på hostingbudgettet, eftersom det i sidste ende kan resultere i et langsomt website, hvilket efterfølgende betyder faldende antal besøgende og konverteringer.

Hvis en kraftfuld løsning er nødvendig, hvorfor vælger så ikke en dedikeret server?
En dedikeret server kan nærmest betragtes som modstykket til en shared hosting-løsning, da man i dette tilfælde overhovedet ikke kommer til at dele sine ressourcer med andre bruger og hjemmesideejere. Den absolut største fordel ved en dedikeret server er, at man uden begrænsninger selv kan konfigurere mængden af RAM, størrelsen på processoren og mængden diskplads, så det passer det de forudsætninger man har med investeringen. Ikke nok med det, så har man også fuld kontrol over software-delen, hvilket betyder, at man selv kan bestemme hvorvidt man ønsker en Windows-, Linux- eller anden UNIX-serverdistribution, og der er naturligvis heller ingen begrænsninger for, hvilken udviklingsplatform man kan bruge; Perl, PHP, Ruby, Rails, nginx, Python, Django – you name it, det er helt op til dig.

Ligesom alle andre løsninger, så er der naturligvis også en række ulemper, der følger med valget af en dedikeret server. I dette tilfælde er den største ulempe det økonomiske aspekt, eftersom det kræver en relativ stor investering i hardware, hvorfor man skal være forholdsvis sikker på sit behov i afskrivningsperioden, der eksempelvis kan lyde på 2 år. Der er naturligvis mulighed for opgradering af sit hardware, men hvis kapacitetsbehovet pludselig falder til det halve, så er der ingen muligheder for at nedskalere serveren og den medfølgende omkostninger, hvorfor det altså er afsindigt vigtigt, at du laver en grundig estimering af dit behov, så du ikke ender med at stå i en situation, hvor du kun skal bruge ¾ af det hardware du har investeret i. Selve software-delen skal du ikke være bange for, da der her gives maksimal fleksibilitet i forhold til softwarekonfiguration.

Men hvad er en VPS (Virtual Private Server) egentlig?
For at fortsætte med skalaen, så kan en VPS placeres et sted midt imellem shared hosting og dedicated hosting. Dette skal forstås således, at det er teknisk muligt at lave et eller flere virtuelle miljøer på en dedikeret server, der i sidste ende giver dig en række virtuelle servere, der dog opfører sig som en dedikeret (privat) server. Dette betyder altså, at alle disse virtuelle servere figurere præcis som en privat/dedikeret server og dermed også er helt og aldeles adskilte fra hinanden. Hertil betyder det også, at hver af disse virtuelle servere skal have installeret deres eget operativsystem og have sin egen softwarekonfiguration, hvorfor en VPS altså delvist kan betragtes som en dedikeret server på en dedikeret server, eftersom du har lige så meget kontrol over dit VPS som du har over en dedikeret server.

Den hovedsagelige fordel ved en VPS kontra et webhotel er, at man har samme fleksibilitet og sikkerhed som en dedikeret server, men udover dette, så har man også mulighed for at ned- og opskalere dine ressourcer (i dette tilfælde er der naturligvis både tale om mængden af RAM, CPU-kraften og mængden af diskplads), så det passer til behovet i det respektive øjeblik. Dog gør det samme sig gældende ved en VPS som ved en shared hosting-løsning; man skal være opmærksom på hvad man køber. Hvis du vælger en af de helt billige VPS’er, så køber man teknisk set kun noget virtualiseret hardware og en båndbredde på internetforbindelsen. Dette betyder altså, at man selv skal bruge tid på at installere og vedligeholde et operativsystem og andre former for software, hvilket eksempelvis kunne være Apache, PHP og MySQL. Derudover er der også nogle udbydere, der uddelegere opgaverne med back-up, monitorering af nedetid og sikkerhedsbrud, og lignende opgaver.

Hvis du ikke mener, at du besidder de tekniske kompetencer til at udføre ovenstående, så er der heldigvis også udbydere, der sælger VPS-løsninger med managed hosting, hvilket vil sige at udbyderen tager sig af installation, konfiguration, vedligeholdelse, monitorering samt back-up. Det skal dog slås fast, at managed hosting bestemt ikke er uden yderligere omkostning, men det er dog alligevel en god løsning, hvis man ikke selv besidder de krævede kundskaber. Der er naturligvis også mulighed for at gøre brug af diverse guides og dermed tilegne sig den nødvendige viden, men dette kræver dog at du indvilliger i at investere din tid i projektet, for servermonitorering, -konfiguration og -vedligeholdelse er bestemt ikke nemt og derudover også forholdsvis tidskrævende. Hvilken af de to muligheder du vælger, er naturligvis helt og aldeles op til dig selv.

Fordele ved en VPS-løsning:

1. Dedikerede ressourcer:
I modsætning til et ganske almindeligt webhotel, hvor ens hjemmeside bliver hostet sammen med flere hundred eller måske endda flere tusind af andre sites, så giver en VPS-løsning mulighed for en ressourcer, der er dedikeret til driften af dit website – og kun dit. Dette betyder altså, at din hjemmeside ikke bliver langsommere, hvis der er en anden bruger, der pludselig har en stigning i mængden af trafik og dermed har brug for yderligere ressourcer, hvilket meget hurtigt kan blive problematisk hvis du gør brug af en shared hosting-løsning.

2. Fleksibilitet og konfigurérbarhed:
Lige netop dette punkt varierer lidt mellem hver udbyder, men i 9 ud af 10 tilfældene er det muligt at konfigurere stort set alle indstillinger på din VPS. Dette kan eksempelvis være relevant, hvis man ønsker at køre med safe mode=off, eller hvis man har ønsker om en særlig opsætning af sin firewall. Dette betyder dog også, at man selv har mulighed for at vælge operativsystem og software, så hvis du gerne vil køre en Linux Ubuntu-serverdistribution på din VPS, så installere du blot denne distribution.

3. Både hardware og software kan nemt opgraderes:
Hovedparten af de danske VPS-løsninger er i dynamiske i en sådan forstand, at dine ressourcer kan tildeles efter behov. Sagt med andre ord, så vil du nemt kunne tilkøbe flere ressourcer, i stedet for at skulle skifte til en ny og forbedret server, hvis dit trafikniveau skulle gå hen og stige. Dette er en særdeles stor fordel ved virtualiserede løsninger kontra dedikerede servere, hvor en hardwareopgradering er den absolut eneste vej til øgede ressourcer.

Ulemper ved en VPS-løsning:

1. Indgangsbarriere for teknisk ukompetente:
Hvis du har intentioner om, at skulle stå for administrationen af din VPS på egen hånd, så skal du være opmærksom på at kræver teknisk forståelse og forhenværende erfaringer med hosting. Oftest køber man en VPS og installere en Linux-distribution (Debian, Ubuntu, Centos eller en helt fjerde distribution), hvorefter man selv har ansvaret for konfiguration af både firewallregler, virtual hosts, Apache, MySQL og så videre. Dette betyder, at indgangsbarriereren (set ud fra et teknisk synspunkt) er væsentligt højere end ved shared hosting.

2. Det økonomiske aspekt:
Uanset om den respektive VPS-løsning skal bruges som privatperson eller i forbindelse med en virksomhed/organisation, så har man naturligvis fokus på det økonomiske aspekt af investeringer og der er ingen tvivl om, at en VPS er langt dyrere end en shared hosting-løsning, hvorfor det kan virke meget afskrækkende. Dog er det vigtigt, at du altid inkluderer de andre parametre også, da du naturligvis også får langt mere for pengene, når du vælger en VPS i stedet for et ganske almindeligt webhotel. Er du på udkig efter en VPS, så skal du derfor være forberedt på at priserne er væsentligt højere end et webhotel.

3. Fravær i forbindelse med teknisk support:
Dette er naturligvis meget generaliserende over for de forskellige hostingudbydere, men oftest er den tekniske support en smule mere fraværende i forbindelse med en VPS-ejer, eftersom supporteren som udgangspunkt går ud fra, at du har en teknisk indsigt, når du vælger en Virtual Private Server. Det er langt fra hos alle udbydere, hvor dette gør sig gældende, men hvis du er i tvivl om et teknisk problem (kritisk eller ej), er det ikke altid den bedste idé udelukkende at tage kontakt til den supporten.

Er en VPS noget for mig?
Hvis du kun skal hoste et domæne, hvorpå der befinder sig en lille blog og en mailserver, så er der naturligvis ingen grund til at investere i en VPS, men hvis du derimod har en række højere krav, så kan det måske sagtens komme på tale, at en VPS-løsning vil være det ideelle for dit vedkommende.

Den eneste måde du kan finde ud af dette på, er ved at kortlægge og estimere dine behov og derefter sammenligne dine behov med de forskellige alternativer; shared hosting, VPS eller en dedikeret server. Det er dog yderst vigtigt, at du inkluderer alle alternativer og undlader ingen, for på denne måde laver du den mest fuldkomne betragtning og evaluering af markedet, hvorefter du også nemmere vil kunne udpege den mest ideelle løsning for dit vedkommende. Hvordan du vælger at gribe den proces an, det er helt og aldeles op til dig selv, men uanset hvordan du vælger at gøre det, så anbefales det på kraftigste vis at du gør på struktureret og organiseret vis, for ellers bliver det hurtigt en rodet og langtrukken proces.

Andre anmeldelser af webhoteller: